Ny lov implementerer EU’s whistleblowerdirektiv, som forpligter arbejdsgivere med 50 eller flere ansatte til at etablere en whistleblowerordning, der skal beskytte whistleblowere.
Alvorlige lovovertrædelser på både offentlige og private arbejdspladser er vigtige at få frem i lyset, men de kan være svære at opdage. Ikke kun deciderede lovovertrædelser, men også andre alvorlige forhold, eksemplificeret ved den seneste tids fokus på seksuel chikane, risikerer at foregå skjult i frygt for personlige konsekvenser.
Den danske whistleblowerlov skal i tråd med EU-direktivet sikre, at en whistleblower får den størst mulige beskyttelse, så indberetningen kan foretages sikkert og fortroligt – så den, som puster i fløjten om alvorlige forhold i offentlighedens interesse, er beskyttet mod repressalier.
Hvem?
Arbejdsgivere (virksomheder eller offentlige myndigheder) med 50 eller flere ansatte skal etablere en whistleblowerordning.
Det gælder såvel private som offentlige arbejdsgivere.
Hvad?
Whistleblowerordningen omfatter oplysninger om alvorlige forhold:
- Strafbare forhold, fx overtrædelse af tavshedspligten, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri eller bestikkelse
- Grove eller gentagne overtrædelser af anden lovgivning
- Overtrædelser af konkurrencereglerne
- Overtrædelse af selskabsskattereglerne
- Alvorlige brud på arbejdssikkerheden
- Miljøforurening
- Grove personrelaterede konflikter på arbejdspladsen, fx grov chikane eller seksuel chikane.
- Brud på datasikkerheden