Rådighedsbeskatning
Beskatningsreglerne vedrørende fri bil, bolig mm. blev strammet gevaldigt i 1992 i forlængelse af en TV-udsendelse, som havde fokus på beboere langs Strandvejen nord for København.
Reglerne om beskatning af fri bil findes i ligningsloven sammen med de øvrige regler om beskatning af personalegoder som fx telefon, internet og multimedier, fri bolig, sommerbolig, båd mm. samt generelle personalegoder.
Formålet med reglerne har gennem årene været at beskatte de fordele, en ansat opnår ved, at arbejdsgiveren stiller et aktiv til rådighed for den ansatte til privat anvendelse. Det gælder i princippet, uanset om aktivet bliver anvendt eller ej.
Der er dermed tale om en rådighedsbeskatning.
Beskatningen af fri bil er baseret på en skematisk beregning af den skattemæssige værdi af rådigheden, som gennem årene alene har været baseret på bilens nyvognspris eller faktiske anskaffelsespris afhængig af bilens alder på tidspunktet for tilrådighedsstillelsen.
I tilfælde af, at arbejdsgiveren stiller bilen til rådighed for medarbejderen, er medarbejderen afskåret fra at modtage skattefri befordringsgodtgørelse efter statens takster. Det er derfor en overvejelse værd at regne på, om det er en fordel eller en ulempe at have fri bil.
Paradoksalt nok er det desværre ofte således, at fordelen bliver mindre jo mere erhvervsmæssig kørsel, medarbejderen har. Stort omfang af erhvervsmæssig anvendelse skulle jo ellers netop være motivet for at lade arbejdsgiveren stille bilen til rådighed.
Eksempler på arbejdsgiverudgifter ved fri bil:
- Service og vedligeholdelse (herunder udgifter til olie, sprinklervæske, vask mm.)
- Benzin, diesel eller el til el- og hybridbiler
- Nødvendige reparationer
- Forsikring, ejerafgift/vægtafgift.
Eksempler på udgifter, som ikke er arbejdsgiverudgifter:
- Fart- og parkeringsbøder
- Broafgifter og færgebilletter (medmindre det er mellem hjem og arbejde)
- Garage og p-plads (medmindre det er i forbindelse med erhvervsrelaterede rejseaktiviteter).
Beregning af værdi af fri bil
Nyere bil under tre år
Hvis en bil er mindre end tre år gammel, beregner du beskatningsværdien ud fra den anskaffelsesværdi, importøren har anmeldt ved første indregistrering (nyvognsprisen).
Medarbejderen bliver beskattet heraf i op til de første fire måneder, hvorefter beskatningsværdien skal genberegnes efter bilens markedsværdi (genberegningsværdien).
Genberegningsværdien er den værdi, som en køber må forvente at skulle betale hos en forhandler, når du køber bilen som ny plus 6%, som SKAT lægger oveni.
Genberegning skal foretages senest tre måneder efter bilens indregistrering, og for leasingbiler er det leasingselskabet, som er ansvarlig for at oplyse leasingtager om den genberegnede værdi.
Herefter er det arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderen bliver beskattet korrekt.
Når bilen bliver tre år
Fra den 37. måned efter første registreringsdato nedsættes beskatningsværdien til 75% af beregningsgrundlaget.
Brugte biler, som er over tre år på anskaffelsestidspunktet
For brugte biler, som på arbejdsgiverens anskaffelsestidspunkt er ældre end tre år regnet fra første registreringsdato, bruger du bilens anskaffelsespris (fakturaprisen) som beregningsgrundlag. Bliver der monteret træk eller andet ekstraudstyr, som ikke i forvejen findes på bilen, tæller dette ikke med i beregningen.
Den skattepligtige værdi af fri firmabil har i mange år været 25% af den del af bilens værdi, som ikke overstiger kr. 300.000 og 20% af resten. Beregningsgrundlaget er altid mindst kr. 160.000.
Fra og med 2022 er satserne justeret. Beløbsgrænserne på kr. 300.000 og kr. 160.000 er uændrede, men procentsatserne er ændret, således er de:
Procentsatser | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
---|---|---|---|---|
Sats for bilens værdi under 300.000 kr. | 24,0 | 23,5 | 23,0 | 22,5 |
Sats for bilens værdi over 300.000 kr. | 21,0 | 21,5 | 22,0 | 22,5 |
Miljøtillæg (%) | 350 | 450 | 600 | 700 |
I tillæg hertil skal medarbejderen beskattes af et såkaldt miljøtillæg. Miljøtillægget består af bilens grønne ejerafgift, vægtafgift eller CO2-ejerafgift ganget med en sats.
I 2022 er satsen 350 % og i 2025 er satsen 700 %. Det betyder, at du som arbejdsgiver skal omregne værdien af fri bil for alle firmabiler hvert år i januar til og med januar 2025.
Elbiler og hybridbiler
Værdien af fri elbil, hybridbil og andre grønne biler bliver beregnet på samme måde som værdien af fri benzin- og dieselbil.
1. juli 2021 kom der nye regler for beskatning af arbejdsgiverbetalte ladestandere, hvorefter medarbejdere ikke længere skal betale skat af at få opsat en ladestander derhjemme til en fri elbil eller en fri hybridbil. Det forudsætter dog, at medarbejderen har fri elbil eller hybridbil i mindst seks sammenhængende måneder efter 1. juli 2021.
Hvis medarbejderen har haft fri elbil eller hybridbil i mindre end seks sammenhængende måneder efter 1. juli 2021, skal værdien af en ladestander og omkostninger til installationen beskattes og indberettes som personalegode.
Samme regler for erhverv og lønmodtagere
Driver du en enkeltmandsvirksomhed, kan du anvende reglerne om fri bil, hvis du er tilmeldt virksomhedsordningen.
Indeholdelsespligt
Arbejdsgivere skal for hver påbegyndt måned indberette værdien af fri bil sammen med medarbejderens løn i de måneder, hvor medarbejderen har adgang til bilen og kan køre privat i den (rådighedsbeskatning). Hvis medarbejderen fx holder orlov i to måneder og ikke har adgang til at bruge bilen privat, skal der ikke indberettes noget.
Fri bil er reelt den mest rene bruttolønsordning, du kan forestille dig, da det beløb en medarbejder indbetaler til arbejdsgiveren for at køre privat i bilen, krone til krone skal trækkes fra i det beløb, som bliver indberettet som værdi af fri bil.
Hvis medarbejderen derimod selv betaler fx benzin direkte til tankstationen, giver det ikke fradrag eller nedslag i den skattepligtige værdi.
Junglen bliver tættere
Den nu forhenværende socialdemokratiske regering har varslet nye ændringer af reglerne om fri hybridbil fra 2023.
Inden udskrivning af valget til Folketinget sendte regeringen et lovforslag i høring om endnu en ændring af reglerne om fri bil – denne gang vedrørende hybridbiler. Meningen med lovforslaget er, at der fra og med 2023 ikke længere skal være samme regler for beregningen af værdien af fri bil for ”rene” elbiler som for hybridbiler.
Som følge af folketingsvalget 1. november 2022 er alt lovarbejde sat på ”hold”, hvorfor det for nuværende er uafklaret, om dette lovforslag bliver gennemført.