Én ulykke kommer sjældent alene!

Teoribøgerne definerer en katastrofe som når flere på hinanden følgende begivenheder med negativ effekt indtræffer. Covid-19, og alt hvad den bærer med sig, er et uoverskueligt problem.

Men desværre udnytter kriminelle nu, at der er en række IT-mæssigt usikre hjemmearbejdspladser, og at regeringer formodes at vil betale endog meget store løsesummer, hvis (eller måske snarere når) ransomware rammer hospitalerne. Bombardementet er i gang!

 

Sikkerhedsstandarder skal efterleves – selv i krisetider

Sikkerhedsstandarder skal efterleves – selv i krisetider. Det gælder også, når man – som mange andre – sidder hjemme og pludselig ikke har adgang til en fil på serveren. Eller man skal have printet noget ud nu, og printeren virker ikke. Så kan man i farten være tilbøjelig til at få en kollega til at sende filen via en ukrypteret mail.

Man kan også lige sende filen til sin søns mailadresse, for han har jo en printer tilsluttet sin PC. Det går nok – tænker man.

Det går måske også, men det er lige nu, de hurtige løsninger øger risikoen for sikkerhedsbrist. Markant!

 

Find her 4 konkrete tips til, hvad du skal være opmærksom på:

1:

Tro heller ikke på eksterne konsulenter, som postulerer, at de ringer på din arbejdsgivers opfordring, og at du ”bare lige” skal åbne en hjemmeside og klikke på et link.

2:

Tro heller ikke på mailen, hvor din direktør (!) skriver, at du skal overføre 10.000 kr. til en eller anden konto, du i øvrigt aldrig har hørt om.

3:

Lad også være med at koble dig på din virksomheds netværk fra din datters PC – selv om din datter sikkert er vældig sød og forsigtigt anlagt.

4:

Tro ikke på mails med gode råd om, hvordan du fjerner den virus, som ved en scanning netop er blevet konstateret på din PC. Der kommer også mails med beskrivelser af, hvor effektiv du kan være på hjemmekontoret, hvis du lige følger rådene i vedhæftede fil – “klik her!”

 

Sidstnævnte kategori – altså mails om den effektive arbejdsplads – er i øjeblikket topscorer, og hvis man følger rådene, er der næsten statsgaranti for, at PC’en inficeres med ”noget grimt”. Disse mails er regulær spam, som du nok også normalt ville se bort fra, men lige nu er mange af os usikre og uden for vores komfortzone. Og så glemmer vi at tænke os om og kommer til at gøre noget, vi normalt ikke ville gøre.

 

Hvad kan jeg gøre?

Dit hjemmekontor og hjemmearbejdsplads skal du sikkerhedsmæssigt betragte på samme måde som arbejdspladsen på kontoret.

  • Tænk ”høj sikkerhed”, ingen spil på PC’en, undlad at klikke på underlige links – og undlad at lade andre bruge din PC. Det gælder også din familie!
  • Sørg for, at al ”teknikken” er opdateret, når der arbejdes hjemmefra, dvs. antivirus, firewalls m.v., og sørg også for at kodeord skiftes og at der eventuelt benyttes en 2-faktorløsning (brugernavn, kode og sms-kode e. lign.).
  • Kobler du på arbejdspladsens netværk hjemmefra, så sørg for at hjemmenetværket er sikret (WiFi).
  • Kobler du på andre steder fra på et WiFi, så undlad at bruge netværk, der ikke er beskyttet med en kode.

 

Forberedelse og IT-beredskabsplan

Mange virksomheder høster nu frugten af at have forberedt sig. Altså forberedt sig på en krise, hvad den så end måtte omhandle. Nogle har foretaget en decideret risikoanalyse og har på den baggrund udarbejdet en beredskabsplan, mens andre i deres valg af cloud-leverandør har truffet valget hen over kaffemaskinen.

Hvis man ikke har gjort sig ovenstående overvejelser og derfor ikke har en beredskabsplan, så kan det måske være en god idé at kontakte en dygtig rådgiver. Det er naturligvis lidt sent at foretage en analyse og udarbejde en beredskabsplan, men med en hurtig gennemgang og nogle deraf følgende gode råd og tiltag, kan man komme langt – selv på dette tidspunkt, hvor PC’en allerede er tændt og sluttet til nettet.

 

Få flere gode råd her

Datatilsynet:
https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2020/mar/gode-raad-om-hjemmearbejde/

Center for Cybersikkerhed (CFCS):
https://fe-ddis.dk/cfcs/publikationer/Vejledninger/Pages/Gode-raad-om-hjemmearbejde.aspx

Vi står klar til at hjælpe dig

Send os en mail eller giv os et kald til en snak om rådgivning, revision, skat og moms.

Vi er altid klar til en uforpligtende snak.

Kontakt os her