Overgangsordningen er med til at sikre, at overskudsferien ikke mistes. Værdien af ferien må ikke udbetales til medarbejderen. Den skal i stedet indefryses og kommer først til udbetaling, når man går på pension.
Ferie, der ikke er omfattet af ferieloven, er ikke omfattet af overgangsordningen og kan ikke indefryses.
Der vil i overgangsfasen være en del teknik forbundet med at tilpasse diverse feriesystemer, og der er også en række udfordringer med medarbejdere, der fratræder i overgangsperioden, og medarbejdere på barsel. Den nye ferielov rammer primært virksomhederne med de fastlønnede medarbejdere, da timelønnede afregnes som hidtil. Herudover er der 6. ferieuge, som kan være et problem i opgørelsen, hvis de ikke har været medtaget i regnskaberne tidligere.
Ferietillæg og feriegodtgørelse
For medarbejdere med løn under ferie vil ferietillæg på 1% fortsat blive udbetalt med lønnen – dog efter et nyt udbetalingsmønster. Timelønnede modtager fortsat feriegodtgørelse med 12,5% af feriepengegrundlaget.
Det er også fortsat muligt for en virksomhed at afregne løbende feriegodtgørelse til Feriekonto eller selv at administrere feriepengene (feriekortordning), hvis virksomheden har tilsluttet sig en kollektiv overenskomst.
Direktører er ikke omfattet af ny ferielov
Direktører er ikke omfattet af ferieloven, og det er yderligere ferieuger, feriefridage, omsorgsdage mv., der følger af overenskomster eller andre aftaler, heller ikke.
Kun én metode kan anvendes
Indtil nu to metoder for opgørelsen af feriepengeforpligtelsen i årsrapporten.
Når feriepengeforpligtelsen skal indregnes i årsregnskabet, er det fremover kun tilladt at anvende den konkrete metode (beregning med udgangspunkt i skyldige feriedage pr. medarbejder), og det gælder også ved opgørelse af beløbet til indefrysning.
Fra 1. september 2019 må kun den konkrete metode anvendes, når du opgør feriepengeforpligtelsen. Den summariske metode er ikke længere anvendelig.