Behovet for øget transparens omkring virksomheders miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige påvirkninger vokser i forbindelse med implementeringen af CSRD. Mange virksomheder vil sandsynligvis vælge frivilligt at rapportere ESG-nøgletal allerede for regnskabsåret 2024, selvom der ikke er et decideret krav herom, eftersom CSRD træder i kraft i gradvise faser.

I den forbindelse skal du være opmærksom på, at de nye regler ikke kun har betydning for de virksomheder, der er forpligtede til at rapportere om bæredygtighed, men også for dem, der vælger at rapportere herom på frivillig basis.

Gradvis indførsel af de nye regler

 De nye regler om bæredygtighedsrapportering (CSRD), har til formål at forbedre og standardisere, hvordan virksomheder rapporterer om deres indvirkning på samfundet. Disse regler rulles ud i tre hovedfaser:

Fra 1. januar 2024

Fra 1. januar 2024 gælder kravene for børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber i regnskabsklasse D, der betragtes som store og som har over 500 ansatte.

Fra 1. januar 2025

Fra 1. januar 2025 udvides kravene til at inkludere alle øvrige store virksomheder målt efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor).

Fra 1. januar 2026

Fra 1. januar 2026 gælder reglerne for de små og mellemstore børsnoterede virksomheder.

Mulighed for frivillig rapportering af ESG-nøgletal

Virksomheder, der ikke er underlagt lovpligtig bæredygtighedsrapportering fra 2024, kan frivilligt vælge at udgive en rapport i ledelsesberetningen, eller indarbejde ESG-nøgletal i ledelsesberetningen. Det er især små og mellemstore virksomheder som kan drage fordel af denne frivillighed, da de indirekte kan blive påvirket af de nye krav gennem forventninger fra eksterne interessenter som kunder, investorer og forretningspartnere.

For unoterede virksomheder der vælger at rapportere ESG-nøgletal allerede i årsrapporten for 2024, vil der være tale om tilvalg af regler fra en højere regnskabsklasse, eftersom kravene først træder i kraft senere. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis man vælger frivilligt at rapportere ESG-nøgletal skal tilvalget heraf ske systematisk og konsekvent.

tekst fortsætter under boks…

Det skal være en god forretning at gøre verden til et bedre sted

Vi kan hjælpe dig i gang med dine ESG-indsatser, så du styrker din ESG-profil:

  • Bæredygtighedsstrategi
  • Analyse og indsigt
  • Uddannelse og kompetenceudvikling
  • ESG-rapportering
  • Automatisk CO2-beregning til dit klimaregnskab
ESG og bæredygtighed

Systematisk og konsekvent anvendelse af reglerne, betyder at de valgte oplysninger og metoder skal afspejle det formål, de enkelte tilvalgte regler tjener. Hvis din virksomhed frivilligt vælger udelukkende at rapportere på specifikke områder af bæredygtighedsstandarderne, fx udledning af drivhusgasemissioner, behøver din virksomhed ikke at udarbejde en komplet rapportering efter CSRD, eller rapportere om øvrige punkter under samme oplysningskrav.

Men du skal dog opfylde kravene til rapportering om drivhusgasser, herunder anvende Green House Gas (GHG)-protokollen til opgørelse af emissionerne, så reglen anvendes systematisk og konsekvent.

Du kan således sagtens vælge frivilligt at rapportere om enkelte bæredygtighedsdata iht. CSRD, uden at det automatisk medfører, at du skal udarbejde en fuld bæredygtighedsrapportering.

På de data, du vælger at rapportere på, skal du opfylde kravene hertil.

 

Vejledende standarder fra EFRAG

EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) har udarbejdet et udkast til en frivillig standard til bæredygtighedsrapportering for små- og mellemstore virksomheder. Denne standard er endnu ikke endeligt vedtaget, men udkastet eksisterer, og de forventes at tilbyde en simplificeret vej til bæredygtighedsrapportering for mindre virksomheder.

Den endelige version af den frivillige standard forventes at blive offentliggjort i 2025.

Hvis du vælger at bruge denne nye, og mere simple standard, behøver din virksomhed ikke forpligte sig til at udarbejde en fuld bæredygtighedsrapportering. Det betyder, at virksomheden kan tilpasse rapporteringen til sin niveau og behov, uden at skulle leve op til alle de krav, som de større virksomheder skal.

Læs mere om den frivillige standard for SMV’ernes bæredygtighedsrapportering på Virksomhedsguiden

Vi står klar til at hjælpe

Skriv eller ring til en snak om, hvordan du kommer i gang med din ESG-rapportering.

Et bæredygtigt råd gør en forskel.

Kontakt os