Hvad er baggrunden for at ændre arbejdstidsloven?
Lovændringen kommer som en konsekvens af EU-domstolens dom af 14. maj 2019 – den såkaldte Deutsche Bank-sag, som stadfæster, at europæiske virksomheder skal registrere al arbejdstid for deres medarbejdere.
De nye regler skal sikre, at både medarbejdernes maksimale arbejdstid bliver overholdt samt reglerne for hviletid. De indebærer retten til mindst 11 sammenhængende timer dagligt uden arbejde, et loft på 48 timer om ugen samt et ugentligt fridøgn.
Dommen fastslår også, at de europæiske virksomheder skal sikre, at de anvender et tilgængeligt tidsregistreringssystem, der objektivt og pålideligt registrerer den daglige arbejdstid for den enkelte medarbejder.
Hvad betyder de nye krav om registrering af arbejdstid?
For at sikre overholdelse af reglerne om daglig hviletid, ugentlig hviletid og maksimal ugentlig arbejdstid bliver arbejdsgivere pålagt at indføre et objektivt, pålideligt og tilgængeligt arbejdstidsregistreringssystem, der gør det muligt at måle den daglige arbejdstid for hver enkelt medarbejder.
Der er metodefrihed i forhold til, hvordan du som arbejdsgiver vælger at indrette arbejdstidsregistreringssystemet, så længe systemet er objektivt, pålideligt og tilgængeligt – og således er egnet til at sikre overholdelse af reglerne i arbejdstidslovgivningen. Tidsregistreringen kan derfor både foregå via elektroniske systemer eller ved fysiske timesedler, så længe systemet lever op til lovkravene.
Der er metodefrihed i forhold til, hvordan vælger at indrette arbejdstidsregistreringssystemet, så længe systemet er objektivt, pålideligt og tilgængeligt