Nedsættelse af minimumskapitalen i ApS til 20.000 kroner
Med de foreslåede ændringer i selskabsloven vil du som ejerleder kunne stifte et anpartsselskab med en minimumskapital på kun 20.000 kroner, i stedet for de nuværende 40.000 kroner.
Dette kan være en fordel, hvis du ønsker at reducere de finansielle krav til at starte en virksomhed. Især for nye iværksættere kan denne ændring gøre det mere overkommeligt at komme i gang og starte en virksomhed i selskabsform.
Men det er vigtigt, at du overvejer, om det lavere kapitalkrav er tilstrækkeligt for din virksomhed. Selvom 20.000 kroner kan virke attraktivt, skal du sikre dig, at din virksomhed stadig har nok kapital til at dække opstartsudgifter og eventuelle økonomiske bump på vejen.
Et lavt kapitalkrav kan hurtigt betyde, at du skal tilføre flere midler senere, hvis virksomheden ikke har tilstrækkelig kapital til at dække sine løbende forpligtelser. For dig som bestyrelsesmedlem betyder det også, at du skal holde ekstra øje med selskabets kapitalberedskab og sikre, at der er styr på økonomien. En stærk finansiel base vil sikre, at selskabet kan håndtere udfordringer og vækste på en sund måde.
Ophævelse af selskabslovens regler om ulovlige kapitalejerlån
Udkastet til lovforslaget indeholder et forslag om, at selskabslovens regler om ulovlige kapitalejerlån ophæves. Med den foreslåede ophævelse af reglerne om ulovlige kapitalejerlån, vil et selskab lovligt kunne yde lån til kapitalejere og ledelsen, uden at skulle opfylde de nuværende stramme betingelser. I dag er det kun muligt at yde lån til kapitalejere eller ledelsen, hvis der er tilstrækkelige frie reserver, og det godkendes af generalforsamlingen. Fremover vil disse specifikke krav ikke være gældende, men det betyder ikke, at du kan låne penge uden at overholde selskabslovens generelle regler.
Du skal stadig sørge for, at selskabets økonomi er forsvarlig, og at udlånene ikke svækker virksomhedens kapitalberedskab og likviditet. Lånet må heller ikke medføre, at visse kapitalejere for en utilbørlig fordel på andre kapitalejeres bekostning. Som bestyrelsesmedlem skal du være opmærksom på, at selskabets aktiver og økonomiske dispositioner altid er i orden, da du stadig har et ansvar for, at lån ikke forringer selskabets muligheder for at opfylde sine forpligtelser. Ophævelsen af reglerne kan give dig større fleksibilitet, men det kræver også, at du vurderer lånene nøje for at undgå potentielle juridiske og økonomiske problemer, som kan opstå, hvis selskabets kapital bliver udhulet.
Det bemærkes, at skattereglerne om ulovlige kapitalejerlån ikke ændres som følge af ophævelsen af forbuddet i selskabsloven. Det vil sige, at udlån til fysiske kapitalejere med bestemmende indflydelse (hovedaktionærer) fortsat skattemæssigt anses som hævninger uden tilbagebetalingspligt og beskattes som løn eller udbytte. Det gælder, uanset om lånet er lovligt efter selskabslovens regler. Ophævelsen af forbuddet i selskabsloven, vil således primært være relevant for kapitalejere, der er selskaber.
Mulighed for equity crowdfunding i ApS’er
Regeringen foreslår også at give dig mulighed for at rejse kapital gennem equity crowdfunding i dit anpartsselskab.
Det betyder, at du som ejerleder kan udbyde anparter til offentligheden og på den måde tiltrække investeringer fra mange mindre investorer. Dette kan være en oplagt mulighed for dig, hvis du ønsker at styrke selskabets kapital uden at skulle gå til banker eller større investorer, som ofte stiller strenge krav.
Du kan bruge crowdfundingplatforme eller din egen hjemmeside til at tilbyde anparter, hvilket giver dig stor fleksibilitet i, hvordan du vil tiltrække kapital. Når du vælger denne metode, er det dog vigtigt, at du er opmærksom på investorernes forventninger og risikoen ved at have mange ejere.
Hvis du rejser under 5 millioner euro (ca. 37,5 millioner kroner), slipper du for omfattende krav til beskyttelse af investorerne.
Det gør processen lettere, men det er også vigtigt, at du kommunikerer klart og gennemsigtigt om risici, så både du og investorerne er på samme side. Som bestyrelsesmedlem kan denne mulighed åbne nye døre for vækst, men kræver samtidig en god plan for at balancere nye ejere og sikre fortsat kontrol over selskabets drift.